Böngészők és operációs rendszerek megoszlása 2016-ban

2016-os böngésző és operációs rendszer felmérés az InterMatrix.hu naplózási adatai alapján. Az XP még él, de nyomul a Windows 10. Az IE és Edge bőngészők alig láthetóak. Google-kereső – Android – Chrome ökoszisztéma alakul.

2017-01-04 11:22

2016 – Böngészők százalékos (%) megoszlása

Az elmúlt évben a Chrome már behozhatatlanra feltornászta magát a böngészőpiac csúcsára és úgy néz ki, hogy még mindig van a szinuszgörbe csúcsáig. Legnagyobb arányban a Firefox részesedését szorította vissza, igaz csak a második helyre, míg a többi klasszikusnak mondható régiek, nagyon messzi vannak és szép lassan önmagukat égetik ki.

A Microsoft böngészői – kettő is van – már versenyben sincsenek, az IE és Edge együtt épp megüti az 5 százalékot és csak eltávolíthatatlan giccsként díszelegnek a Windowsokban. Ott is csak addig használják, amíg letöltenek egy másikat – erről árulkodnak a „Chrome letöltése, Firefox letöltése” kereső kifejezések. Máshol meg nem lehet, talán ha platformfüggetlen lenne.

Teljesen reálisnak tekinthető ez a felállás, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy az internetes kereső – Android – Chrome ökoszisztéma mennyire bejött a Google-nak. Másoknak meg nem.

2016 – Böngészők százalékos (%) megoszlása

2016 – Operációs rendszerek százalékos (%) megoszlása

A hagyományos asztali operációs rendszerek királyának még biztosan nem kell reszketni a trónért, de mobil és más újgenerációs technikai eszközök világából egyre látványosabban szorul ki. A Microsoftnak egyre több új projektje megy gajra viszonylag rövid idő alatt. Kb. egy éves durván agresszív Windows 10-es kényszerítő kampányhadjárata nem volt túl elegáns, de úgy néz ki mégis bejött, hiszen gyakorlatilag csak a mobilos eszközök penetrációjának emelkedésének mértékében csúszott lejjebb.

A Linuxszal, mint asztali operációs rendszerrel amúgy is csak kevesen tudnak barátságot kötni, ráadásul a fejlesztők igen gyakran szembementek a felhasználói igényekkel, ennek ellenére még nem kell temetni.

A mobilos rendszerek erősödtek, elsősorban a többiekhez képest kedvezőbb ár miatt a szintén Linux rendszermagot használó Android. Az Apple portékái továbbra is túlárazottak, maradtak státusz szimbólumnak. A Windows Phone fejlesztésébe beleölt hatalmas pénzeket új ötletek híján a Microsoft elbukta. A BlackBerry tetszhalott, míg a FirefoxOS gyakorlatilag el is tűnt.

2016 – Operációs rendszerek százalékos (%) megoszlása

2016 – Windows verziók százalékos (%) megoszlása

A különböző Windows verziók használatának megoszlása híven tükrözi azok sikerességét, míg a Win. 10 esetében a Microsoft erőszakos diktátumát. Ez utóbbiban, kihasználva a legtöbb területen fenntartható monopol kényszer-helyzetet, számtalan, köztük kulcsfontosságú jogokat vontak ki vagy rejtettek el a felhasználó hatásköréből, azok ellenőrzését átruházva az operációs rendszer gyártójának és partnereinek.

2016 – Windows verziók százalékos (%) megoszlása
Letöltésre ajánlott PDF dokumentumok:

1918 – Gyulafehérvári Nemzetgyűlés

A „trianoni béke” teljes szövege

1947 párizsi béke

MTI